suggestopedia@gobeyondcenter.com
+359 89 59 59 007

Забавно училище

 

Искам забавно училище!

Дали само на мен ми се струва или наистина е така? Планетата сякаш е ускорила въртенето си, а животът не може да остане безучастен и се е втурнал да я догони, увличайки в надпреварата си всички живи същества. Хората бързат ли бързат, замислени във всекидневните си задачи. Иска им се да постигнат много неща, колкото се може повече. Дали успяват? Не можем да си позволим изоставане, защото след това се оказва все по-трудно и все по-невъзможно. Затова става все по-разумно да променяме методите си. Е, това се отнася, разбира се, само за тези, които искат да бъдат в двадесет и първи век!

Необходимостта от познания кара всички ни да вървим напред – отваря нови врати пред нас, помага ни да осъществяваме мечтите си. Но жаждата за познания е нещо велико. Тя ражда истинските постижения на талантливите хора. И не случайно усвояването на други езици, различни от родния, ни улеснява да открием една голяма част от свободата, към която всеки се стреми, съзнателно или не. Днешните технически средства дават неограничени възможности, но въпреки това научаването на чужд език е почти задължително. Остава, обаче, въпросът как да започнем? Всеки човек е различен и има различен начин на мислене. Но всеки би искал да стига по-бързо до целите, които си е поставил. И в този смисъл едва ли би прозвучало необичайно: “Искам забавно училище!” Всичко е възможно, стига да го пожелаем наистина от цялото си сърце.

Забавното училище може да стане реалност с метода на сугестопедията. Този метод често предизвиква разни съмнения и условности: “да, но”, “ами, ако”, “може би”… Това, както винаги, е позицията на неуверените. За останалите забавното училище продължава. Сугестопедията дава самочувствие на нерешителните, спокойствие на сигурните в себе си, предразполага към равновесие всички. Езикът се учи с лекота, защото няма непреодолими бариери. Времето минава неусетно, тъй като се потапяме в една прекрасна атмосфера, която ни изолира от всичко останало, сякаш сме излезли от света на реалността и сме проникнали в света на приказките. Тук всичко е позволено. В този свят всеки може да бъде този, който винаги е мечтаел да бъде. Всеки може да живее, където си поиска, да пътува навсякъде, да притежава богатства. Границите се размиват във въображението ни и ние политаме, освободени от каквито и да било препятствия. Уроците се възприемат като чудесни симфонични концерти, изпълнени с музика, която отдавна е доказала благотворното си въздействие върху човешкото съзнание. Неделима част от обучението са и популярните песни. Те ни обогатяват още повече, а честото им повторение запечатва в съзнанието ни допълнителни думи и изрази. Преподавателите следят през цялото време настроението на всички и често импровизират според ситуацията в полза на курсистите. Цялата приятна атмосфера се възприема като игра, в която хем си участник, хем научаваш много. Настроението винаги е положително, а усмивките са постоянно присъстващи. Дори и при вечерното обучение няма умора, защото сугестопедичният метод създава невероятни възможности не само за възприемане на познания, но и за релакс. Обстановката е уютна и всеки може да се настани по най-удобния за него начин. Между участниците в курса се създават приятелски отношения, защото са обединени от една обща цел и така взаимният интерес по време на уроците има всички предпоставки за по-лесното усвояване на преподавания материал. Много често чувството за хумор и въображението на учениците по време на урока ни карат да се запитаме: “Кога мина това време? “

Това е то, забавното училище! Пожелавам Ви сами да го разберете, водени от желанието си и от мисълта, че това е напълно възможно. Дайте простор на способностите си и открийте нещо наистина уникално!

 

Автор: Илза Тодорова
Фотограф: Симеон Симеонов