suggestopedia@gobeyondcenter.com
+359 879 244 488

Нова година – нови обещания: Как да не разочароваме себе си за пореден път

Почти по навик, премине ли еуфорията от Коледните и Новогодишни празници, вадим тефтера (ако вече не сме го извадили) и правим дълги и нереалистични списъци с очаквания към себе си, които деликатно наричаме „новогодишни обещания“. Понякога успяваме да изпълним поне няколко точки от списъка си; в повечето случаи – след известно време ентусиазмът отслабва и удобно забравяме къде го сложихме този тефтер, а в най-лошият случай – неизпълнението на идеалната цел става още една причина да се съмняваме във възможностите и силата на волята си. Работата е там обаче, че изпълнението на тези обещания няма нищо общо с волята. Това, което убягва на повечето хора е, че успехът всъщност е сплав от правилните умения, щипка стратегическо мислене в перспектива и солидна доза търпение.

Сред най-честите новогодишни обещания са:Сред най-честите новогодишни обещания са:

  •  Ще вляза във форма
  •  Ще живея здравословно
  •  Ще прекарвам повече време със семейството си
  •  Ще харча разумно и ще спестявам повече
  •  Ще пътувам повече
  •  Ще науча нов език
  •  Ще живея без стрес и напрежени

Както става ясно, самите цели понякога са взаимоизключващи се. Как да се отдадеш на спорт и здравословен живот, да работиш и същевременно да отдадеш повече време за любимите си хора? Искаш да пътуваш повече, но това някакси изглежда несъвместимо с обещанието да не харчиш толкова… Ще изпълня всички обещания, без да се поддавам на стреса и напрежението от ежедневието си, което освен всичко обичайно, вече ще съдържа и още един списък със задачи и отговорности, които тържествено съм обещал на себе си? Чайникът започва да свири, а не е минала и една седмица от новата година! Не е никак чудно, че според проучванията, само около 8% от хората изпълняват новогодишните си обещания. Останалите 92% остават разочаровани от себе си, сдобиват се с още съмнения и остават да разчитат, че следващата година ще се окаже по-добра. Да, но между нея и вас стоят цели 365 дни, в които можете да бъдете най-добрата версия на себе си.

Новогодишни обещания

Традицията с новогодишните обещания е толкова широкоразпространена, че е обект на усилени изследвания в световен мащаб. Оказва се, че когато става дума за подобни генерални решения, хората по цял свят изведнъж започват да си приличат, независимо от фактори като пол, възраст, националност, социален статус и други. По-горе изяснихме най-често срещаните новогодишни обещания. Ако толкова много си приличаме по тях, значи и стратегиите за спазването им могат да помогнат на повечето от нас.
Има няколко неща, които могат да ви помогнат тази година да станете част от осемте процента – тази „елитна“ фракция от хора, успешно постигнали новогодишните си цели. Те не са някакво чудо на психологията, не са полу-богове с невероятна воля и свръх възможности. Това са хора с реалистична преценка, простички очаквания и търпение.

Като начало, бъдете наясно, че целта ви трябва да е SMART- specific, measurable, achievable, relatable, time-bound. Поведенческият психолог д-р Пол Марсиано определя тези пет критерии, които правят целта постижима. Тя трябва да е конкретна, измерима, постижима, относима и ориентирана във времеви рамки. Прекалено общите, прекалено многото и големи обещания, които си даваме, бързо ни смачкват под тежестта си, доскучават ни и лакомо изяждат мотивацията като последното парче от новогодишната баница.

Типът мислене „всичко или нищо“ е най-умелият саботьор по пътя към спазените обещания.
Да речем, че сте решили да се запишете на курс по чужд език. Освен ако не сте избрали метода на сугестопедията за пример, който по неангажиращ начин гарантира резултати за изключително кратко време, вие си поставяте за цел да попиете всяка капчица езиково знание, да не пропуснете да запишете и една нова дума, да говорите свободно в рамките на няколко месеца. Всеки лингвист ще ви каже, че езикът отнема време и пълна отдаденост, докато се превърне във втора природа. Няма смисъл от бързане, схоластични записки и яростно наизустяване на конструкции и правила. Те много бързо се превръщат в застрашителен куп недоизяснени въпроси, който затрупва мотивацията ви. Започнете с нещо леко като 5-седмичен сугестопедичен курс. Така в приятна компания, нестандартна обстановка и без надвисналото над вас усещане, че не напредвате, малките грешки и моменти на несигурност, които са съвсем очаквани, се преодоляват много по-лесно, а целта остава ясна и постижима. За кратко време вие проговаряте на избрания език. Разликата между съвсем малко и съвсем нищо е огромна и е важно да не очаквате от себе си повече, отколкото сте готови да си дадете.

Прогресът не е права линия. Лесно е да се изгубиш по завоите му, но тези, които въпреки всичко продължават да криволичат, са възнаградени с резултати. Дайте си време – някои хора започват ударно, окрилени от новото начало, което Нова година символизира, прегарят бързо и се отказват. За други пък началото е трудно, а после инерцията ги понася лудо напред и в крайна сметка донася успех. Очертайте си реалистични времеви рамки, в които искате да спазите обещанията си и вървете с плавни, но сигурни крачки към тях. Нищо не е на всяка цена и малките грешки понякога не трябва да са причина за отказване.

Което ни води към следващия съвет. Следете прогреса си – записвайте и отмятайте малките спечелени битки в ежедневието. Това визуализира успеха ви и действа като гориво. Споделяйте с близките си, говорете за целите си, превърнете ги в част от деня си. Помнете, че поставяте и изпълнявате тези цели само и единствено заради себе си. Не търсете ничие одобрение и си позволете тази здравословна доза егоизъм. И без това възможностите за това са рядкост.

Колкото и да е дълъг вашият списък от новогодишни обещания, като всяко пътешествие, той също започва с една малка крачка и тя се нарича решимост. Отнасяйте се към своите новогодишни обещания като към записан час при лекар. Рядко отменяме тези срещи, защото знаем, че са за наше добро. И не забравяйте, че никой не „намира“ време за това или онова. Всеки съзнателно избира на какво да посвети времето си. Посветете го на себе си – бъдете по-здрави, по-активни, говорете чужди езици, научете ново умение, пътувайте, откривайте, празнувайте себе си във всеки един от тези нови 365 дни време.