suggestopedia@gobeyondcenter.com
+359 879 244 488

„Нов език: Не на теория, а на практика“

Кой би се захванал да спори за ползите от това да говорим чужди езици? Това е една от универсалните истини, срещу които аргументи няма и които времето- нашето скоротечно, модерно, задъхано от иновации време е доказало и не спира да доказва. Повече от всякога днес хората работят заедно, откриват и си сътрудничат, независимо колко километри ги делят. Цели държави и нации осъществяват общи проекти и коват заедно бъдещето, което е пред всички нас.
В огромните индустриални и корпоративни мащаби чуждите езици са ключ към напредък, професионална реализация и успех. Но ако смалим мащаба? Ако сведем разсъждението до индивидуално, човешко ниво? Тогава става ясно колко повече и по-разнообразни са причините да отделим от скъпоценните си усилия за да научим непознат език. И не само да го научим- да превърнем в навик употребата му, да се потопим дълбоко в богатството и особеностите му, да му позволим да стане част от нас и да отвори очите ни за толкова много неизследвани, непомисляни преди знания.

GO BEYOND сугестопедичен център

Казват, че когато научиш един чужд език, поне пет други ти стават малко по-ясни и започваш да правиш връзка между различните езици, откривайки общи помежду им особености. Вероятно всеки от нас поне веднъж с изненада е откривал, че разбира общия смисъл на текст или изречение на език, които никога не е учил, само защото знае друг от обща езикова група. Това носи такова невероятно удовлетворение и изненада, че действа пристрастяващо и те кара да продължиш да търсиш общото, да правиш връзки и научаваш повече.
Нека се сетим за времето, в което родителите ни са били ученици- задължителен за изучаване, и то не навсякъде, е бил само един чужд език. С нарастването на възможностите, нараства и конкуренцията. Днес изведнъж езиковите гимназии стават най-желани за учениците, небивали усилия се полагат за да се доберат те до скъпоценното място в паралелката. А в момента, в който мястото е гарантирано, родителите светкавично започват да търсят втори и трети вариант за езиково обучение. Не би могло да е съвпадение и е излишно да търсим причините за това- те са кристално ясни. Езикът, по възможност няколкото езици, дават безкрайно по-широка перспектива за развитие, представляват ранна среща с различни култури и улесняват лутащият се младежки дух в избора на път, който да го въведе в света на „големите“.

Един съвет- не количеството, а качеството е гаранция за успех. При езиковото обучение това важи с особена сила. Много хора години наред изучават чужд език, преминават от курс на курс, явяват се на изпити и трупат сертификати, но когато попаднат в реалната езикова среда на конкретния език… усещането е като, че си усвоил цялата тази граматика, само за да си я „глътнеш“ накрая. Всички граматически правила, лексикални конструкции, фразеологизми се завихрят в хаотична спирала в главата ти и не можеш да произведеш и едно адекватно изречение. Малко като в онзи виц, в който двама приятели отишли на излет. Единият бил планинар, другият- хич не обичал. Когато най-накрая пристигнали, последният казва: „Е, това ли е? Толкова път бихме да видим гората и планината, а аз от тия дървета нищо не мога да видя!“. Това, приятели, е синдромът на учебникарското учене. Авторите на най-популярните учебници по чужди езици са най-често филолози, бивши и настоящи преподаватели и видни академични динозаври. Понякога ти се иска да им припомниш за съществуването на неща като активна лексика, модерен изказ и жаргон. Само че измежду всички таблици, правила и спрежения, това някакси сякаш им убягва.

Място за паника няма. „Синдромът“ е напълно лечим. Преди години популярно решение на този проблем бяха разговорните езикови курсове. Тотална противоположност на стандартните курсове, тези занимания укротяват стремежа по навик да попиеш всяко езиково правило като сюнгер и вместо това предизвикват въображението, говора и свободното общуване, което да превърне в ежедневие боравенето с активната лексика.

GO BEYOND сугестопедичен център

GO BEYOND сугестопедичен център

Е, добре дошли в 21ви век! Днес все по-предпочитани са езиковите курсове по метода на сугестопедията. Без домашни, без тежки учебници, без таблици и наизустяване. Можем само да се гордеем, че нашият проф. Георги Лозанов е разработил системата, която вади от уравнението колебанието и несигурността и слага в него учене чрез стимулиране на индивидуалността и собствените възможности. При това еднакво ефективно за всички възрасти и образователни потребности. Сугестопедията нежно ни избутва извън зоната на комфорт, насърчава свободното общуване и изразяване с лекота и за изненадващо кратко време ни дава лексика, която иначе отнема месеци да се усвои. Стандартният езиков сугестопедичен курс отнема само пет седмици, а след него в речниковия ни запас гордо застават около 2500 нови думи и изрази- една много солидна база, от която да продължим да надграждаме. Всички занимания залагат на работата в екип, на забавлението и прилагането на практика на модерна, масово употребявана лексика. Когато учите със сугестопедия, вие учите с хора. Напредвате заедно, не се съревновавате и не се мъчите да достигнете ничие ниво. Вие задавате темпото и вие определяте резултатите. Курсът по език със сугестопедия е и курс по общуване, по дискутиране, по интереси и по смелост. В непринудена обстановка, с внимание към всеки участник, с игри и дискусии, новият език неусетно се превръща от непревземаема крепост в съвсем реално, приятно и забавно ново умение. Единственото, което сугестопедията променя е нагласата. А понеже тя е в основата на цялото ни възприятие за света, резултатите не закъсняват.

Така че…изненадайте себе си, любим човек или целия свят! Пуснете се по езиковата пързалка, леко и безгрижно като дете. Подарете си ключ към пълноценно общуване, към ново знание и оставете сугестопедията да отвори вратата към онова, което довчера ви се е струвало невъзможно. Тя иска съвсем малко- доверие и онази любопитна и готова да учи частичка у всеки от нас.