suggestopedia@gobeyondcenter.com
+359 879 244 488

Знанието, най-скъпият подарък!

Да подариш знание – един подарък за всички!

Няма да е изненада за никого да кажем, че образованието е измежду най-големите човешки ценности. Учим се от най-ранна възраст и ако сме достатъчно мъдри, не спираме да се учим до края на живота си. Първото истинско участие в света идва с тръгването на училище, през най-ценните и богати на преживявания години, ние сме част от училищната общност. Случват ни се толкова много „първи“ неща през тези 12 години; запознаваме се с основите на човешкото знание, учим се да мислим и разсъждаваме… После идва университетът, който подлага на изпитание и доразвива онова, което сме усвоили най-добре в училище.

Писмо до Дядо КоледаПочти няма човек, който да не се е бунтувал срещу училището поне веднъж. Такъв, който да не се е скатавал, да не се е молил за извънредна ваканция и безкрайно лято; който да не е броил петнайсетте минути, след които, ако не се появи учител, е в пълното си право да си тръгне или да не е лелеял тези прекрасни две думи: свободен час. Разпознахте ли се вече?
С порастването ни обаче идва осъзнаването колко е важно никога да не спираме да подобравяме и надграждаме знанията си. Много от нас не са били съгласни с всички допълнителни курсове и уроци, на които родителите ни са настоявали да ходим, а по-късно се улавяме сами да търсим допълнителни квалификации, образователни курсове, уроци по чужди езици- нови и нови умения, които да ни направят достойна конкуренция в един свят, развиващ се по-бързо от всякога.
Колко от нас са си казвали: „Край, свърши се!“, докато броят от едно до дванайсет в училищния двор, а съвсем малко след това разбират, че всичко едва тогава започва? Други пък са водени от стремежа да разберат колкото се може повече за всичко, което ги заобикаля, да пътуват и общуват свободно, да откриват и променят, да намират нови познанства, емоции и интереси. Всичко това е най-големият двигател за учене през целия живот и точно все още неоткритото, неразбираемото, придава непреходна стойност на образованието. Не само защото ни помага да разберем и оценим света около нас, но и защото ни помага да опознаем себе си- собствените таланти и слабости.

Вярно е, че светът става все по-свързан. Вярно е, че понятието „далеч“ не означава онова, което е означавало преди 50-100 години. Вярно е, че можем да общуваме по-лесно от всякога без географските разстояния да имат значение. Но каква е ползата от всичко това, ако не знаем достатъчно, че да оценим тази привилегия? Непрестанно слушаме за така наречените развиващи се страни. Медиите се опитват да ни направят съпричастни към проблемите на онези общества, в които липсват елементарните основи, необходими за нормален живот- сигурност, здраве и образование. Онези места по света, в които я няма възможността да учиш, да растеш, да проумяваш и да си обясняваш, с право са наречени най-тъжните места на света.

Независимо, че днес във висша ценност са превърнати материалните притежания и целият свят е движен напред от стремежа за още и още собственост, най-ценни остават знанията. Измежду най-търсените и високо ценени умения са познанията по чужд език. Логичната мисъл и капацитетът за отсяване на информация в безспирния поток остават основно изискване за успешна реализация. Необходимо е време да се прояви, но рано или късно всеки разбира, че нито една минута, прекарана в учене, не е напразна; нито една научена дума на чужд език не е безполезна; че най-добрата инвестиция със стопроцентова възвръщаемост е образованието. А най-хубавото на образованието е, че освен знания, то ни подарява и нови приятели.

Среща ни с всякакви персонажи- такива, които споделят нашите виждания и такива, които ни предизвикват в спор, от който се ражда нова за нас истина. Такива, които, понякога запомняме само с това колко са различни от нас… И такива, които остават част от живота ни завинаги. Образованието не е само попиване на информация. Образованието е провокация, образованието е упражнение по емоции, врата към непознати кътчета от света и от самите нас. То не се интересува от възраст, пол, интереси, националност. Не отпраща никого и винаги възнаграждава усилията. Винаги е готово да изненадва, да предизвиква и поставя под въпрос. То е най-добрият подарък- без срок на годност, с непреходна стойност, не губи блясъка си и означава истинска загриженост.

Наближават светли празници, скъпи приятели! На фона на масовата лудост в шарени опаковки, на фона на витрините, пълни с лъскава, но краткотрайна радост, помислете дали не можете да направите себе си и своите любими хора щастливи с нещо по-различно тази година. Да подарите знание значи да подарите по-добро Утре. Значи да отворите врата към цял нов свят и да дарите надежда.

Весела и светла Коледа!