suggestopedia@gobeyondcenter.com
+359 879 244 488

54358

Образование с любов и уважение

Възможно ли е?
Да, възможно е!
Не само, че е възможно, но вече го има и у нас и то на много места.

Не е странно, че с колапса на съвременното ни образование хората започнаха да търсят алтернативи, започнаха да намират такива.
Наред с родителите, които вече не разчитат на традиционното училищно обучение преминаващо в скучни часове, по немарливо до глупаво написани учебници, от отчаяни учители на скучаещи ученици и неводещо доникъде, се появиха нови форми, с които родители се опитват да осигурят най-ценното за децата си – образованието.

За някои от родителите това са курсове, кръжоци, олимпиади, състезания …, част от тях обаче приключват  търсенето и лутането с разочарование, умора на децата, като с това  и отказа им да работят все повече се засилва.
Мотивацията и ентусиазма на децата главоломно пада и това е разбираемо.
Но светлият лъч, рано или късно пробива облаците!
За едни такива светли лъчове искам да ви разкажа днес.
А именно за пионерите /поне в моите очи/ на образованието с любов и уважение към ученика. Да, учителят на първо място демонстрира това на своите ученици, учителят вярва в тях, той им демонстрира цялата си готовност да бъде не просто техен учител и ментор, но и приятел.

Моята среща с новите форми на обучението беше преди около 2 години, когато покрай една дискусионна група за образованието се запознах с главната героиня на днешният ми разказ  Руми!

Руми, която преди да се заеме да преподава по метода на сугестопедията е работила като директор маркетинг и продажби в голяма компания Една прекрасна статия за нея и за любовта към децата.

Руми е уникален човек, с уникална усмивка, с топъл поглед от която просто блика любов – лее се от всяка нейна дума, от всеки неин жест и поглед и тя е готова да предаде и нея наред с всички знания на учениците си!
Е, как тогава да се учудваме, че всички те напредват стремглаво и учат с удоволствие, а освен това нямат търпение за нови срещи с нея и това, което преподава.

Руми преподава по метода на Сугестопедията и тук ще отворя малка скоба, за да кажа 2-3 думи за тази наука на преподаването.
Сугестопедията е метод на преподаване.Терминът сугестопедия се появява за първи път на български език през 1966 година в статията на доктор Георги Лозанов „Сугестологията – път към хипермнезия в учебния процес“.
През 1971 проф Лозанов пише своята докторска дисертация, в която защитава тезата за възможността да се извършва качествено обучение по метода на сугестопедията. Методът е базиран на внушение като комуникативен фактор.
През 1970-71 година група от 8 български учени дават оценка на сугестопедията като психотерапевтичен и психохигиенен метод за обучение и лечение. Въвежда се програма за експериментиране на класическата музика в чуждоезиковото обучение за възрастни и в училищна среда като средство на положително внушение. В Института по сугестология се учи сугестопедично един 10-и клас по всички предмети.

През 1972 /1973 г. – Първото сугестопедично училище 122 “Христо Карпачев” в София започва приложение на сугестопедичната методика от първи клас.

1975/1976 г. – В 16 училища в България започва приложението на сугестопедичната методика от първи клас.

1978 г. – Международна комисия от ЮНЕСКО изследва методиката и дава оценка като по-висша форма на обучение по много предмети и за много възрасти.

1980 г. – Доктор Лозанов е спрян на границата и поставен в изолация от международния научен живот.

 

Ще спра дотук с историческите бележки, защото който се заинтересува за метода на обучение би могъл да почерпи много информация и сам за него от безкрайните масиви в интернет. Няма да се спирам и на мрачните прътове в колелото на проф. Лозанов от комунистическият режим.

Искам да ви разкажа за личния ми опит с този метод.
Попаднах в първата група за обучение по този метод, водена от Руми и това си остана за мен незабравимо преживяване. Останах пленена от това, какво е отношението на преподавателя към учениците му, как се преподава и как се предизвиква ученика, за да покаже максимума от себе си, как се провокира мисленето и как се надграждат знанията. Сред водещите похвати в това обучение са играта, музиката, ненатрапливото отношение към ученика, като към личност. Това обучение ми даде шанс най-накрая да преодолея колебанията и притесненията си да ползвам натрупаният запас от познания по английски език, както и да науча много нови неща. Шанса да се докосна в първо лице до този метод и да видя всичките му плюсове, за мен беше наистина впечатляващ и голям, а най-големият плюс си остава именно любовта и уважението, с което учителят подхожда към учениците си! Това е нещо, което си струва да бъде видяно изпитано и да бъде по възможност поетапно въвеждано поне като принцип в образованието, особено в начален етал.
Това е разковничето, даващо такъв невероятен резултат и според мен методът ще става все по-популярен и все повече деца и възрастни ще имат удоволствието да се обучават по него и да напредват с удоволствие.

Засега по метода на сугестопедията се преподават предимно чужди езици – има няколко добри и популярни школи, които ще намерите в мрежата, като потърсите информация за Сугестопедията като метод на преподаване, аз ще ви представя една нова и обещаваща за мен школа, а именно  Go Beyond, където освен традиционните курсове по езици има и още интересни новости, прекрасните Курсове за деца, както и новото им начинание English Therapy Group. Методът на сугестопедията вече се прилага като помощен и подпомагащ обучението и носещ чудесни резултати и в някои училища особено в началния им модул – пример за това е Училище Артис.
Сред приятелите ми има 2 чудесни преподаватели по сугестопедологичния метод – Руми и Ради, която преходава в Алегро Виваче  и се надявам да има все повече такива островчета на любовта и уважението къмдецата, където те да напредват в знанията и науката.
Следващият метод, който се надявам да проуча и за който да пиша скоро е метода на Jump Math.

Резултат с изображение за деца в училище с любов